Hoofdmenu:
De zwarte bladzijden in onze Alphense geschiedenis hebben gelukkig niet alle sporen van het Joodse leven in Alphen aan den Rijn gewist. Op deze pagina een fotocollage van wat behouden is en de monumenten, opdat wij hen niet vergeten.
Behouden herinnering
Synagoge
De voormalige Alphense Synagoge, achter de Van Mandersloostraat, gelegen aan de Samuel Aardewerksteeg.
Na de 2e Wereldoorlog, toen het duidelijk was dat er na de verwoesting van de Shoah geen Joods leven in Alphen aan den Rijn meer terug zou komen, is de voormalige Synagoge verkocht aan de Remonstrantse Gemeente. De Synagoge is gerenoveerd en wordt nu door de Remonstrantse Gemeente gebruikt voor haar erediensten.
De doorgang die vanaf de Van Mandersloostraat toegang geeft tot de plaats waar de voormalige Synagoge gevestigd is, heeft in 1999 de naam gekregen "Samuel Aardewerksteeg". Samuel Aardewerk was de laatste Gassan die de Alphense Joodse gemeente mocht voorgaan in het gebed tijdens de Synagogendienst.
Behalve de voormalige Synagoge is ook het "Metaheerhuisje" gespaard gebleven.
Het Metaheerhuisje gelegen aan de Aarkade 63 was de plek waar het lichaam van een overledene, voor deze zijn rust vond in het
graf, ritueel gewassen. Het Metaheerhuisje heeft, nadat de Joodse begraafplaats die direct achter het Metaheerhuisje lag, werd gesloten en later geruimd, diverse bestemmingen gehad. Het Metaheerhuisje werd opslagplaats, atelier en zelfs later een uitvaartbegeleidingscentrum. Sinds 2016 is het Metaheerhuisje ook het atelier van een Alphense kunstenaares.
Begraafplaats
Hoewel de Joodse begraafplaats van Alphen aan den Rijn in 1963 is geruimd en de graven zijn overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Katwijk, is de nieuwe bestemming "huizenbouw" nooit ten uitvoer gekomen. Na een langlopende discussie met de gemeente, is in 2010 besloten om de voormalige Joodse begraafplaats in te richten als een plek voor Rust en Bezinning.
Herdenking
Alphen aan den Rijn heeft twee monumenten die herinneren aan de Shoah. Het eerste gedenkteken, een plaquette, bestaat uit 2 delen waarvan het eerste deel is te vinden op de Oosterbegraafplaats in Alphen aan den Rijn en het tweede deel is ingemetseld in een muur op de Joodse begraafplaats te Katwijk.
Monument Oosterbegraafplaats te Alphen aan den Rijn
Monument Joodse begraafplaats te Katwijk
Als laatste het monument aan de Laan der Continenten te Alphen aan den Rijn. Een monument dat is opgericht uit baten van de Alphense bevolking. In 1988 heeft de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers een inzameling gehouden onder de Alphense bevolking en de opbrengst van deze inzameling heeft het mogelijk gemaakt een monument te verwezenlijken dat ruimte geeft om iedere vermoorde Joodse inwoner van Alphen aan den Rijn te eren.