Algemeen - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Wil je een werkstuk maken over of zoek je informatie voor een spreekbeurt over de Tweede Wereldoorlog?

Nederland isin de vorige eeuw, tussen 1940 en 1945 vijf jaar lang bezet geweest door nazi-Duitsland en honderdduizenden Nederlanders moesten dat met de dood bekopen.
Daaronder waren meer dan honderdduizend Nederlandse Joden en Duitse Joden die in de jaren dertig naar Nederland vluchtten en dachten hier in veiligheid te zijn.
Uit Alphen werden 55 van huis gehaald en vermoord in de vernietigingskampen in Polen. Uit Boskoop waren dat drie personen en in Zwammerdam vier, waarvan drie uit één gezin.

Als je een werkstuk wilt maken over de Jodenvervolging of heb je een spreekbeurt over dit onderwerp, dan vind je hieronder meer informatie over hoe in Alphen aan den Rijn de Joden werden opgehaald en wat er met hen gebeurde.
Kees Visschedijk heeft daar een boek over geschreven. Het heet Waar ze ook heen gaan, ze hebben in elk geval mooi weer. Dat schijnt iemand gezegd te hebben die op woensdag 30 september 1942 op het trottoir stond toe te kijken hoe de Alphense Joden aan het eind van de middag naar het station werden gebracht. In het boek staan veertig verhalen van oudere Alphenaren die gezien hebben hoe de Alphense Joden werden opgehaald of van mensen die Joodse onderduikers in huis hadden, of zelf moesten onderduiken, omdat ze Joods waren. Ook vertelt hij wat er in Boskoop en Hazerswoude met de Joden gebeurde.

Je vindt hier bovendien vijf verhalen van mannen die toen de oorlog uitbrak jongens waren van jullie leeftijd en die nu vertellen wat ze destijds gezien hebben.
Als je meer informatie wilt, kun je naar de openbare bibliotheek gaan en het boek van Kees Visschedijk lenen.

Op onze site vind je informatie over de volgende onderwerpen:


Verslagen van ooggetuigen die hun herinnering vertellen:


Fotomateriaal en documenten


Klik <hier> om terug te gaan naar de startpagina
Terug naar de inhoud