SHJVS


Ga naar de inhoudsopgave

Stolpersteine in Alphen

Archief

G:\websites\Stolpersteine_Sneek.jpg
Error File Open Error

Gunter Demnig plaatst in Sneek de Stolpersteine voor de familie Pino-Adler
(ondergedoken in Hazerswoude)

Bron foto: Tracesofwar.nl


Stolpersteine in Alphen aan den Rijn

SHJVS is momenteel actief betrokken bij de werkgroep Oorlogserfgoed Alphen aan den Rijn. De werkgroep is eind 2017 gestart en binnen de werkgroep zijn alle initiatieven op het gebied van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog actief. Behalve de SHJVS - die zich vooral richt op de herdenking van de Joodse vervolgingsslachtoffers - zijn de Historische Vereniging, het comité voormalige Joodse begraafplaats Aarkade, de initiatiefgroep Tobrukbunker, de Remonstrantse Gemeente (eigenaar voormalige synagoge) , Stichting Productiehuis Alphen, de huidige bewoner van het voormalige metaheerhuisje en AllesInAlphen.nl betrokken. De werkgroep wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn ondersteund door de beleidsmedewerker Cultuur en Erfgoed en de gebiedsregisseur Alphen centrum.

De werkgroep maakt momenteel plannen om het Oorlogserfgoed binnen de gemeente zichtbaar te maken. Waarbij de SHJVS zich vooral op richt is de plaatsing van Stolpersteine (struikelstenen) bij de adressen waar de Alphense Joden in de periode 1942-1943 woonden voor zij werden gedeporteerd en vermoord in de vernietigingskampen in Oost-Europa.

Behalve Stolpersteine, zullen er op verschillende plaatsen binnen de gehele gemeente kleine bordjes worden geplaatst met daarop een QR-code waarmee via een smartphone of tablet direct de informatie over die betreffende plek via AllesInAlphen.nl beschikbaar komt. Verder zullen er flyers worden gemaakt waarin een wandel- en fietstocht door de gemeente is beschreven langs het verschillende Oorlogserfgoed en een route langs de verschillende Stolpersteine.

Om meer informatie of misschien zelfs fotomateriaal te krijgen heeft de SHJVS het mailadres ' oorlogserfgoed@shjvs.nl' in gebruik genomen. Via dit mailadres hopen wij dat (oud) bewoners van Alphen aan den Rijn - dus ook vanuit de kernen Boskoop, Hazerswoude en Koudekerk - ons materiaal zullen toesturen die wij vervolgens kunnen gebruiken in de presentatie op de website.

De werkgroep hoopt dit jaar de plannen aan te kunnen bieden aan het college van B & W voor goedkeuring en budget, waarna het project kan worden gestart. Als alles loopt zoals gepland, zullen de meeste onderdelen van het project voor mei 2020 (viering 75 jaar bevrijding) zijn opgeleverd. Naar verwachting zullen dan alleen nog niet alle Stolpersteine beschikbaar zijn. Deze worden voor ieder slachtoffer met de hand gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en deze heeft momenteel een wachtlijst.

Homepage | Actueel | SHJVS in het kort | Historie | Behouden herinnering | In Memoriam | Onderwijs | Contact | Links | Archief | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu