Stationstraat 3 - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Stolpersteine - Stationsstraat 3

Louis Nathan van Dien
Aarlanderveen, 2 oktober 1885 – Auschwitz, 26 oktober 1942
Sara van Dien-Walg
Lekkerkerk, 24 mei 1886 – Auschwitz, 5 oktober 1942

In dit huis woonden Louis van Dien en zijn vrouw Sara Walg. Hun enige zoon Niek en zijn gezin woonden boven de manufacturenzaak in de Van Mandersloostraat.

De ouders van Frits Langeveld kenden de familie Van Dien goed. Hij herinnert zich:
‘Toen vanaf juli 1942 de deportaties begonnen, bracht Louis wat kleine spulletjes bij ons en gaf ze bij mijn ouders in bewaring. Hij was zo te goeder trouw. ‘Ik heb niemand kwaad gedaan. Het zal wel goed komen’, zei hij dan. Hij geloofde echt dat hij terug zou komen, anders had hij zijn spulletjes niet in veiligheid gebracht. Voordat de anderen weg moesten uit Alphen, is Louis al in zijn eentje vertrokken. Ik weet dat zo goed, omdat hij op een morgen bij mijn ouders in de Stationsstraat aanbelde om afscheid van ze te nemen. Hij had een oproep gekregen om zich in kamp Amersfoort te melden en was op weg naar het station.
  
Jan Brasker moest een keer iets afleveren op dit adres:
‘Louis van Dien kende mijn baas Piet van der Neut goed. Op een dag – het moet in de zomer van 1942 zijn geweest – kwam hij in de zeilmakerij en vroeg hij of Piet drie grote, stevige tassen voor hem kon maken. Piet van der Neut stuurde me met een briefje naar zeilmakerij Jaques de Jong in Oude Wetering. De volgende dag kon ik de tassen ophalen. Ik moest ze meteen in de Stationsstraat bij Van Dien afleveren.
 
Van Louis van Dien kwam de uitspraak, toen hij hoorde dat de Nederlandse Joden naar het oosten werden gedeporteerd om daar te gaan werken: ‘Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan.’

Bron: "Waar ze ook heen gaan, ze hebben in elk geval mooi weer" - Kees Visschedijk (ISBN: 9789087594688)
Terug naar de inhoud