Stationsweg 2 - Aarlanderveen - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Stolperstein - Stationstraat 2, Aarlanderveen

David Wessel
Rotterdam, 19 april 1874 – Auschwitz, 5 oktober 1942

Op dit adres woonde David Wessel. Voordat hij in 1941 naar Aarlanderveen kwam om bij zijn twee dochters, Roos en Tiene, in te trekken, woonde David Wessel in Rotterdam. Met zijn vrouw Anna, die in 1927 overleed, kreeg hij zes kinderen.
 
David was een lange, hoffelijke man die actief was in de vakbond. Hij was zo kaal als een biljartbal. Officieel was hij kuiper van beroep, maar hij handelde ook in antiek. Daarnaast schilderde hij graag en schreef hij gedichten voor speciale gelegenheden.
 
Overdag trok David vaak de polder in om er te tekenen en te schilderen.
 
 
Van alle maatregelen tegen de Joden was in het landelijke Aarlanderveen niet veel te merken. Begin 1941 gaven David, Roos en Tiene gehoor aan de oproep zich in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn te laten registreren. En vanaf zondag 3 mei 1942 werden ze alle drie verplicht de gele ster te dragen. Getrouwd met niet-Joodse mannen waren Tiene en Roos echter vrijgesteld van ‘tewerkstelling in Duitsland’. Zij moesten zich echter wel op straffe van deportatie aan de honderden regeltjes en voorschriften houden die de bezetter de Joodse Nederlanders had opgelegd.
 
 
Op woensdag 30 september 1942 werden de twee kleinkinderen van David, Anna en David, door een onbekende mevrouw uit de klas gehaald en naar huis gestuurd. Er stonden twee Duitse militaire wagens, een personenauto en een vrachtwagen voor. Hun moeder Roos werd door een Duitse officier ondervraagd, terwijl een van de soldaten de boodschappentas van Roos pakte en al het geld uit haar portemonnee haalde. De politieman vroeg aan een van de officieren of dit nou wel nodig was. Hij antwoordde dat ze toch geen geld nodig hadden waar ze naar toe gingen. Na veel vijven en zessen lukte het Roos de Duitsers duidelijk te maken dat zij en haar kinderen niet mee hoefden, omdat ze met een niet-Joodse man getrouwd was.
 
De Duitsers zagen de oude David naar beneden komen en zeiden dat ze hem in ieder geval mee zouden nemen. David probeerde tevergeefs de Duitsers op andere gedachten te brengen. ‘Wat moet u met een oude man als ik? Ik heb astmatische bronchitis’. De officier die een paar woorden Nederlands sprak antwoordde kil: ‘Die hangen we als eerste op.’
 
 
Meteen na aankomst in Auschwitz op zaterdag 3 oktober 1942 werd David Wessel met 629 andere mensen uit hetzelfde transport naar de gaskamer geleid en vermoord. De officiële datum van overlijden is kort na de oorlog vastgesteld op 5 oktober 1942. Op basis van latere gegevens kon vastgesteld worden dat de trein uit Westerbork al twee dagen eerder in het kamp aankwam. Het is heel bijzonder dat alle zes kinderen van David Wessel de oorlog hebben overleefd.

Bron: "Waar ze ook heen gaan, ze hebben in elk geval mooi weer" - Kees Visschedijk (ISBN: 9789087594688)
Terug naar de inhoud